Elias Consulting │ Creating value for life │Duurzaam Ondernemen
Volg ons:
  • Home
  • Value Startup
  • Value Marketing Club
  • Value Label
    • MVO scan, training, coaching
    • Green Key training
    • Duurzame ketens
    • Water Footprint
  • Over ons
    • Team
    • Projecten
    • Nieuws
  • English
    • Impact Startup
    • GreenKey
    • Sustain the Chain!
    • About us

Startups en corporate bedrijven hebben veel aan elkaar

3/28/2015

0 Comments

 
Foto
Een positieve impact hebben op mensen door met een goed idee de wereld beter te maken. Daar gaat het startups om en daar draagt Elias Consulting aan bij. ‘Creating value for life’ heet dat. We doen dat door startups en corporate bedrijven te helpen duurzaam te ondernemen met business coaching, advisering en interim management.

Wat trekt je aan in startups?
De mogelijkheid hebben om te creëren ‘from scratch’. Om iets nieuws te bouwen of te ontwikkelen. Iets wat miljoenen mensen gebruiken en voordeel van hebben. Ze werpen bestaande markten omver, zijn ‘disruptive’. Dat is nodig om transities te maken naar een nieuwe economie, voorbij de klimaatcrisis. Dat levert mooie dingen op. Bijvoorbeeld waterbeheerders die energie en fosfaat uit afvalwater halen. Of startups die stuk voor stuk een compleet revolutionair idee hebben, zoals Corellian die de grijze vloot groen gaat maken met een aerodynamische bodemplaat. Of duurzame energieopwekking uit golven met Slow Mill. We leven in een tijd met fantastische mogelijkheden en ik heb het gevoel dat we nog maar aan het begin daarvan staan.

Je hebt het over ‘groene’ startups. Hoe kan een corporate bedrijf duurzaamheid integreren?
Veel bedrijven proberen duurzaamheid door te voeren als een extra element, zoals het geven aan goede doelen. Die fase zijn we voorbij. Maatschappelijk ondernemen is ook niet langer het doorvoeren van richtlijnen voor bijvoorbeeld energiebesparing. We zitten in het tijdperk waar het gaat om een duurzaam, sociaal businessmodel. Je hebt het of niet. Bedrijven die dat niet hebben, zullen naar verwachting verdwijnen over tien of twintig jaar. Bedrijven die op tijd de omslag weten te maken, zullen overleven.

Ons advies is om te beginnen met waarden. Welke waarden vormen het hart en de genen van het bedrijf? Wij helpen bedrijven in het proces om die te (her)ontdekken. We kunnen advies geven over bijvoorbeeld ISO 26000, en dat doen we ook, maar dat is niet wat een doorsnee bedrijf nodig heeft. En dat is ook niet wat we primair verkopen. We verbinden de praktijk met op de lange termijn houdbare bedrijfsconcepten en flexibel inspelen op ontwikkelingen.
“Wij helpen bedrijven in het proces om die unieke waarden te (her)ontdekken.”
Wat kunnen startups en corporates voor elkaar betekenen?
Corporate bedrijven kunnen met startups relatief snel innovaties in huis halen. Of experimenteren met eigen ‘ventures’. Toch is de vraag hoe dat strategisch doorwerkt in de waardeketen. In Londen gebeurt veel op dit vlak en daarom zijn we daar ook vertegenwoordigd. Wij verbinden waardecreatie met circulaire economie. Dat biedt nieuwe kansen maar vraagt ook een andere inrichting van bedrijven. Corporates die daarin meegaan, hebben veel aan startups. Voor startups kunnen grote bedrijven hun eerste klant én partner zijn.
“Ontwikkelingen gaan snel en grote bedrijven zijn log. Juist daarom zijn startups voor hun interessant”
In de deeleconomie denken energiebedrijven na over integratie van tal van kleine energieleveranciers via zonnepanelen. Onwikkelingen gaan snel en grote bedrijven zijn log. Juist daarom zijn startups voor hun interessant. Zij kunnen de innovatieve ontwikkelingen wel volgen en snel omzetten in een bedrijf. Zo koppelen we startups aan grote bedrijven. Of andersom. Maar een groot bedrijf die denkt technologie te kopen om het onderin de la te laten belanden, heeft het mis. Dat druist in tegen onze visie, ook al is dat cashen voor investeerders.

Dit interviewartikel is op 28 maart 2015 gepubliceerd in de special 'Startups', gedistribueerd door Het Financieele Dagblad en op de website www.overondernemen.com/startups
0 Comments

Golfenergiebedrijf heeft winnende pitch

3/14/2015

0 Comments

 
Foto
Slow Mill, de startup die technologie ontwikkelt om duurzame energie op te wekken uit golven, gaf op 5 maart 2015 een succesvolle en winnende pitch op de energiebeurs All Energy Day 2015.

Het bedrijf ziet kansen om het enorme potentieel aan energie in golven van oceanen om te zetten in duurzaam opgewekte stroom. De technologie bestaat uit bladen die als een soort onderwatervlieger met de golven meebewegen en via een generator stroom opwekken. Daarna worden de bladen weer ingetrokken. Zo ontstaat een langzame ronddraaiende beweging. Op laboratoriumschaal en in een golfgoot is inmiddels aangetoond dat het principe werkt. Sinds 2012 loopt een pilot voor de kust van Scheveningen om met een schaalmodel onder zeeomstandigheden het apparaat te testen. 

Elias Consulting is sinds 2012 betrokken om te ondersteunen bij het aanvragen van subsidies, partners te betrekken en het onderzoek en de ontwikkeling verder vorm te geven en uit te voeren. "Inmiddels zijn we bezig met het schrijven van een onderzoeksvoorstel voor de volgende fase, een full-scale semi-commercieel model", aldus Erwin Meijboom, consultant bij Elias Consulting. 

Er liggen interessante kansen voor een gecombineerd wind-golfpark op de Noordzee. De overheid wil het aandeel duurzame energie vergroten, voor een belangrijk deel via wind op zee. De combinatie Slow Mill machines en windmolens biedt synergievoordelen waardoor de kostprijs voor wind op zee kan worden verkleind en de leveringszekerheid wordt vergroot.  

0 Comments

Duurzame producten verkopen is vreemd

3/3/2015

1 Comment

 
Foto
Een apart segment duurzame producten verkopen doet het bedrijf Priva uit de Lier niet. Dat bleek tijdens een bezoek van studenten van het Kronenburgh College aan het bedrijf. Al hun producten dragen bij aan duurzame oplossingen voor klimaatbeheersing voor de tuinbouw en gebouwbeheer.

Afgelopen maandag sloten de studenten met het bezoek het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) af, dat onderdeel uitmaakt van de opleiding Bedrijfseconomie. Kennis over MVO en een bewuste manier van ondernemen zag men zo in praktijk gebracht. 

Priva - met directeur Meiny Prins, enkele jaren geleden zakenvrouw van het jaar - is koploper in het bedenken en uitvoeren van oplossingen waarmee veel energiebesparing mogelijk is, en wereldwijd kan worden bijgedragen aan een efficiëntere voedselproductie. Niet voor niets hebben ze de CleanTech Star award gewonnen.

Opvallend is daarom dat op de vragen van studenten over MVO een verrassend antwoord kwam. Natuurlijk doet men aan MVO. Zo is het gebouw klimaatneutraal en lenen de medewerkers hun eigen boeken tegen betaling uit aan elkaar, waarvan de opbrengst bestemd is voor een goed doel. Maar het meest wezenlijk is dat duurzaamheid in de genen van het bedrijf zit. Het is niet iets wat men erbij doet. Het zit in hun primaire proces. De toepassing van hun producten zelf, zoals de 'Priva-computer' zorgt voor een duurzame verbetering. 

Een duurzame versie op de markt brengen is daarom zinloos. En waarom zou je dat doen? Dat suggereert dat er dus kennelijk ook niet-duurzame producten zijn. Welk bedrijf wil dat nou? Men vergelijkt duurzaamheid met 'kwaliteit'. Het wordt net zo vanzelfsprekend. Dat hoef je niet apart te benoemen. Er bestaan ook geen niet-kwalitatief goede producten.

1 Comment

    Erwin Meijboom

    Ik schrijf regelmatig over actuele ontwikkelingen in het duurzaam ondernemen.

    Foto

    Archief

    December 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015

    Categoriën

    All

    RSS Feed

    Blogs en ander nieuws ontvangen? Schrijf je hier in:
    Ik blijf op de hoogte!
Powered by Create your own unique website with customizable templates.