Wat bepaalt of een product duurzaam is? Natuurlijk, een keurmerk biedt zekerheid aan inkopers en klanten. Het zegt alleen niet alles! De appel op de foto is wel biologisch - dat is 'organic' in het Engels - dat wil zeggen dat geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn toegepast voor de groei. Maar echt duurzaam is de appel niet. Daarvoor moet je naar de hele productieketen kijken. |
De appel komt uit Nieuw-Zeeland, en heeft dus een lange weg afgelegd om hier in de winkel terecht te komen. Zeker als voor het transport het vliegtuig is gebruikt, zal de carbon footprint hoog zijn. De CO2-uitstoot per appel is vele malen hoger dan een lokaal geproduceerde appel. Dat is onnodig, want een appel uit de buurt schaadt niet alleen het milieu minder, hij zal ook veel goedkoper zijn!
Wil je duurzaam voedsel produceren of inkopen en je klanten een echt duurzaam product voorschotelen, onderzoek dan de impact in de hele keten, verzamel informatie en vraag je toeleveranciers de duurzaamheid aan te tonen en hierover te rapporteren. Een tip hierbij is om biologische producten te kopen en die zoveel mogelijk lokaal te halen.
Wil je duurzaam voedsel produceren of inkopen en je klanten een echt duurzaam product voorschotelen, onderzoek dan de impact in de hele keten, verzamel informatie en vraag je toeleveranciers de duurzaamheid aan te tonen en hierover te rapporteren. Een tip hierbij is om biologische producten te kopen en die zoveel mogelijk lokaal te halen.